Oscarnominering - Argo

Publicerad 2013-01-26 06:52:00 i

 
 
Fantastiska Argo är ju en av årets nomineringar, och jag såg den redan i oktober. Här är vad jag skrev om den då:
 
Mark your calendars! 23 november är datumet då filmen Argo kommer ut i Sverige! Regisserad av Ben Affleck som också spelar huvudrollen i denna film ni INTE vill missa! 
 
 
Året är 1979 och revolutionen i Iran är i full gång. Amerikanska ambassaden i Tehran invaderas och 52 personer tas som gisslan. Sex amerikaner lyckas ta sig ut och gömmer sig i den kanadensiska ambassadörens hem. Det är CIA agenten Tony Mendez uppgift att få hem dem då de riskerar avrättning om de försöker lämna landet offentligt. Denna film är baserad på en sann historia om när CIA tar Hollywood till hjälp för att skapa en påhittad storfilm i ett försök att få hem de sex amerikanerna. 
 
 
Det här är en film för alla, otroligt välregisserad av Affleck och välspelad likaväl. Ben Affleck har aldrig varit en stor favorit hos mig men här går han hem i alla kategorier för mig. Det luktar Oscar. Det här är en mammafilm, pappafilm, systerfilm, brorfilm, men kanske ingen barnfilm. Spänning på hög nivå och en nagelbitare in i slutet, men utan massa onödiga explosioner och specialeffekter.
 
 Detta är som sagt baserat på en sann historia om ett fall som fram till 1997 var hemligstämplat.
 
 
 
Kul att veta också, något som inte tas upp i filmen är att en av de sex amerikanska medborgarna faktiskt gömde sig hos den svenska ambassadören i Iran innan han anslöt sig till de andra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela